FDISK Guide
Copyright © Brian S. Olsen

Advarsel

I de følgende kapitler vil det blive beskrevet hvordan du kan bruge programmet FDISK til at partitionere din nye harddisk. Forfatteren kan ikke drages til ansvar for et eventuel datatab som måtte kunne fremkomme i forbindelse med fejlagtig brug af denne vejledning eller FDISK.

En gylden regl som altid gælder når man benytter programmer som FDISK og lignende; TAG BACKUP FØR DU FORTSÆTTER !!!

Hurtig introduktion

Hvis du ikke er interesseret i ( eller allerede ved ) hvordan FDISK virker, men bare vil i gang med at bruge din nye harddisk så kan du gå direkte til afsnittet Sådan laver du en partition som bruger alt ledig plads til én stor harddisk. Hvis det derimod er første gang du stifter bekendtskab med FDISK, kan det anbefales at du starter med de forgående kapitler.

God fornøjelse…

Kort beskrivelse af FDISK

FDISK bruges til at oprette, slette, aktiver eller de-aktivere partitioner på din harddisk. Denne vejledning går ikke i dybden med at forklare de forskellige filsystemer som findes, ej heller ikke teorien bag harddiske og partitioner.

Forklaring

Når du køber en ny harddisk er den helt tom og indeholder ingen informationer.

For at du kan bruge din nye harddisk skal du finde ud af to ting:

1. Vil du bruge harddisken som én stor disk (normalt) eller vil du dele den op i to eller flere mindre diske ( hvis du en version af Windows 95 før Windows 95 ORS2 ).
  2. Hvilket filsystem skal benyttes? Brug evt. nedenstående oversigt til at bestemme hvilken type du skal bruge:
    1. Alle versioner af Windows 95 før Windows 95 OSR2 skal benytte filsystemet FAT.
    2. Hvis du bruger Windows 95 OSR2 eller nyere ( f.eks. Windows ME ) skal du benytte filsystemet FAT32.
    3. Bruger du Windows NT, Windows 2000 eller Windows XP kan du benytte både FAT32 og NTFS. Hvis du har mulighed for at vælge NTFS bør du vælge dette filsystem da Windows yder bedre hvis det bliver placeret på en harddisk som bruger NTFS ( du får også adgang til nogle meget nyttige funktioner som ikke er tilgængelig i de andre filsystemer ). Kort sagt… brug NTFS.

Når du har fundet ud af hvordan din harddisk skal deles op og hvilket filsystem du vil bruge, er det tid til at starte FDISK ( hvis du skal bruge harddisken i en computer som allerede har Windows NT,2000 eller XP installeret, bør du benytte det medfølgende administrative værktøj ”Computer Management” til at klargøre din(e) hardisk(e)).

Læs om de forskellige filsystemers fordele og begrænsninger under kapitlet Eksempler.

På nuværende tidspunkt forsætter denne vejledning kun for personer som har valgt at benytte FAT eller FAT32.

Sådan starter du FDISK

Brug én af følgende måder til at starte programmet FDISK:

1. Klik på [START] knappen og vælg [PROGRAMMER], start programmet [MS-DOS PROMPT] og du vil nu blive præsenteret for en MS-DOS Prompt. Skriv ”fdisk.exe” ( du skal selvfølgelig ikke skrive ” tegnene ) og programmet starter.
  2. Klik på [START] knappen og vælg [LUK COMPUTEREN]. Når du bliver spurgt om hvilken måde du vil lukke på, skal du vælge [LUK COMPUTEREN OG GENSTART I MS-DOS]. Windows vil nu lukke ned og starte MS-DOS (et gammelt styresystem fra før man havde en grafisk brugerflade). Når du har mulighed for at skrive noget (når der står noget lignende dette; C:\Windows> og markøren står og blinker) skal du blot skrive fdisk og programmet vil starte.

Sådan laver du en partition som bruger alt ledig plads til én stor harddisk

Følgende vil beskrive trin for trin, hvordan du partitionere din nye harddisk så den indeholder én stor partition og slutter til sidst af med at den formateres så den er klar til brug.

Det antages at programmet FDISK er startet.

1. Start med at vælge den harddisk du vil arbejde med. Hvis du kun har én harddisk i din computer skal du springe den til punkt 2, hvis du allerede har en harddisk og du skal tilføje en ny til computeren skal du blot læse videre.

Tast [5] ( tallet fem, uden [ ] tegnene ) og du vil nu se en oversigt over hvilke harddisk der fysisk er monteret i din computer. Vælg det tal som svare til din nye disk ( hvis du har en eksisterende harddisk i forvejen vil den nye harddisk have tallet [2] ) og programmet vil skifte til denne og gå ud til start menuen.

2. Tast [1] ( tallet ét, uden [ ] tegnene ) og du vil nu blive spurgt om hvilken type partition du vil lave.

Vælg [1] ( primær ).

Programmet beregner nu integriteten af din nye harddisk, herefter bliver den ledige plads beregnet ( læn dig tilbage i stolen og vent ).

Når du bliver spurgt om du vil benytte det maksimale antal bytes til brug for den nye partition skal du sige ja ( [J] ).

Efter at partitionen er blevet lavet skal du blot trykke på [ESC] tasten indtil du er helt ude af FDISK programmet. Genstart herefter computeren med det samme.

3. Når Windows er færdig med at blive indlæst skal du gøre følgende:

Åben [DENNE COMPUTER] som befinder sig på skrivebordet.

Højreklik på det nye drev som er dukket op ( dette vil normalt være D-drevet hvis du ikke havde andet end et C-drev før ) og vælg [FORMATER].

Klik på [START] og din nye harddisk vil gennemgå det sidste trin der skal til før du kan benytte det. Når drevet er formateret kan du lukke det lille program ( også det hjælpe-program som på nogle udgaver af Windows vil starte op ) og du vil kunne bruge din nye harddisk.

TILLYKKE… du kan nu bruge din nye harddisk.

Eksempler

Eksempler på hvilke filsystemer der benyttes under de forskellige operativsystemer.

Styresystem

FAT

FAT32

NTFS

Windows 95 (alle udgaver før OSR2)

X

Windows 95 OSR2

Windows 98 2.udgave

X

Windows ME

X

Windows NT

X

X

Windows 2000/XP

X

Den følgende tabel sammenligner de forskellige filsystemers fordele og ulemper.

NTFS

FAT

FAT32

Anbefalet minimums størrelse er ca. 10 MB.

Fra 1.44 MB.

Fra 512 MB til 2 TB.

Anbefalet maksimum størrelse er ca. 2 TB.

Op til 4 GB.

Op til 32 GB ( i Windows 2000 ).

Kan ikke bruges på disketter.

Filstørrelse hindres kun af drevets størrelse.

Maksimum filstørrelse er 2 GB.

Maksimum filstørrelse er 4 GB.